loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle mého by nebylo špatné, aby všichni z nás, kteří mají mají kontakty na někoho z médií klidně i…
Georgij Gadjukin 20.12.2008 09:54
Georgij Gadjukin
Nezlob se, ale já se nepřidám. Naopak: jsem pro mimořádné zpřísnění chovu jedovatých živočichů. V mi…
Dávný host 20.12.2008 10:43
Dávný host
Pokud máš na mysli tento můj příspěvek, tak ti musím sdělit, že mícháš jablka s hruškami. Nejde o př…
Georgij Gadjukin 20.12.2008 11:20
Georgij Gadjukin
Vážně úsměvné a celé postavené na hlavu. Nemá smysl se zde zaobírat podrobnostmi. Zákon o psech je t…
Dávný host 20.12.2008 11:27
Dávný host
Já bych k tomu řekl jen jedno, Dávný hoste: při akci želva jsem rovněž zajišťoval podpisy, ale to ne… nový
Arutha 20.12.2008 19:03
Arutha
Zákon o psech je také přísný. Stačí ho jen dodržovat, případně vymáhat. Stačí ho jen dodržovat To… nový
krokodýl 20.12.2008 19:31
krokodýl
Zdravím No zajímavé téma, ale je pravda že úpravu legislativy co se týče chovu jedovatých hadů to ch…
Serpent 20.12.2008 12:07
Serpent
Já nevím ke kolika uštknutí s vážnými následky ročně v ČR dochází. Takže o míře nebezpečnosti chovu… nový
KHor 20.12.2008 12:36
KHor
No on je to tak trochu začarovaný kruh. Ale předchozí systém byl a je založen pouze na :, ,,Chceš ch… nový
Serpent 20.12.2008 14:16
Serpent
Chceš chovat jedovaté hady tak zaplať S tím samozřejmě nesouhlasím, není mě totiž jasné za co člově… nový
KHor 20.12.2008 16:54
KHor
Povinnost registrace za minimální paušální poplatek (nějaký ten kolek na pana úředníka), nezaměnitel… nový
krokodýl 20.12.2008 18:13
krokodýl
Takhle by to bylo pěkné.. Jenže problém je ten, že celá Evropa se obrátila do leva.. nový
Aspidelaps 20.12.2008 19:30
Aspidelaps
To je bohužel problém. Lidé budou stále podléhat příslibu čehokoliv zadarmo bez ohledu na následky a… nový
KHor 20.12.2008 22:37
KHor
Když bych se měl vrátit taky k původnímu tématu, a čtu tady v příspěvcích představy o zpřísnění podm… nový
Vladěk 23.12.2008 15:31
Vladěk
V odkazu Dokumenty na stránkách www.kkt.cz najdete formulář žádosti o povolení k chovu druhů zvířat… nový
Apophis 22.12.2008 15:30
Apophis
Že jsem vůbec něco psal:-) Abych to uvedl na pravou míru, (i když už to asi víc nejde) pokusím se, j… nový
Serpent 23.12.2008 19:21
Serpent
Nic ve zlém :)), ale držím se zásady že pokud už má někdo něco kontrolovat (popř.z něčeho zkoušet),… poslední
Vladěk 24.12.2008 10:09
Vladěk

Podle mého by nebylo špatné, aby všichni z nás, kteří mají mají kontakty na někoho z médií klidně i bulvár - Blesk, Nova) tyto kontaktovali s nabídkou na článek. A celé to čipování a fyzické značení pojmout jako nebetyčné týrání živých tvorů. Apelovat na nízké lidské city (viz diskuze ke snědeným prům či ukopaným kočkám) a vyvolat v národu obecný odpor k této aktivitě. Nenápadně veřejnosti naznačit, že podobná zvůle establishmentu může vzápětí potkat jejich křečky, králíky, papoušky a jiné mazlíky. Prostě pomocí sedmé velmoci vyvolat vlnu národního odporu.
Zapátrejte, kdo koho znáte z médií, s kým by se dalo spolupracovat.

Nezlob se, ale já se nepřidám. Naopak: jsem pro mimořádné zpřísnění chovu jedovatých živočichů. V minulosti, když jsem zde poukazoval na diskriminaci psů, byl jsi to Ty (pokud se mýlím, tak se hluboce omlouvám), kdo měl na psy stejný, negativní názor, podložený nesmysly, které na veřejnost vysílají média o neexistujících "bojových" psech. V minulosti jsem se aktivně zúčastnil petice, když se jednalo o želvy a byl jsem jedním z těch, kdo dodal nejvíce podpisů. Podotýkám, že želvy nechovám! Přesto jsem s ostatními chovateli soucítil a přidal se.
Dnes už bych do žádné podobné akce nešel. Člověk se "bije" za ostatní, věnuje tomuto úsilí veškerý svůj volný čas, kolikrát se nechá i urážet a potom, když prosí ostatní chovatele, aby ho podpořili, když se rádoby znalec psů, p. Tejc rozhodne, že zlikviduje nějaká vybraná plemena, jen proto, aby se zviditelnil, pošlete mě všichni do háje.
Děkuji, poučil jsem se a již nikdy do žádné akce nepůjdu. Lituji.

Pokud máš na mysli tento můj příspěvek, tak ti musím sdělit, že mícháš jablka s hruškami. Nejde o přísnost chovu jako takového, ten už u jedovatých hadů mimochodem přísný je, ale o bezdůvodné mrzačení a týrání zvířat za účelem nesmyslného nařízení.
V tom je diametrální rozdíl.
A chování kolegy pomce? Nevidím na něm nic špatného, prostě zareagoval na tvůj příspěvek.

Jirka

Vážně úsměvné a celé postavené na hlavu. Nemá smysl se zde zaobírat podrobnostmi. Zákon o psech je také přísný. Stačí ho jen dodržovat, případně vymáhat. Nemíchám vůbec nic. Vám se nelíbí zpřísnění chovu jed. živočichů, mně zase zpřísnění chovu psů. Takový rozdíl v tom není. Pokud mám psa na vodítku a bude muset mít neustále náhubek, není to pro něj o nic horší, než zastřihování šupin u jed. hadů.
Pokud je vyjadřování "pomce" slušné, dobrá, mohu se také tak vyjadřovat. Takže milý GG: piš si to doma někam na zeď!

Já bych k tomu řekl jen jedno, Dávný hoste: při akci želva jsem rovněž zajišťoval podpisy, ale to není podstatné. Setkal jsem se se situací, a věřím, že vy taky, kdy mi mnoho lidí řeklo, že je to nezajímá, nebo dokonce, že je to správné. Nejvíc mě zamrzela reakce jedné stálé zákaznice (akce probíhala na prodejně) s fretkami, kdy řekla, že fretky stejně nezakážou, tudíž ji to nedere. Sice mě tímhle dost nakrkla, ale můžu vás ujistit, že kdyby teď úředníci přišli s vyhláškou, že každá fretka bude mít v pr.eli vrtulku a deodorant, podepsal bych se jí proti tomu blábolu bez váhání. A o to podle mě jde, o princip, o to, že je něco špatně a shnilého ve státě českém. Jeďáky taky nechovám, ale tenhle protest podpořím co to půjde. Čip nijak nezpřísňuje jejich chov, je absolutní zbytečností a do nebe volající hloupostí...asi jako vrtulka ve fretčí pr.eli.
Vaše reakce mi bohužel přijde jako natruc, vy jste mě nepomohli, já vám na just taky nepomůžu. ale to asi nemá smyslu rozebírat. A propos, za psy jsem se podepsal též;-) (sakra, teď už vypadám jako chronický podepisovač:-))

Zákon o psech je také přísný. Stačí ho jen dodržovat, případně vymáhat.

Stačí ho jen dodržovat

To jistě, to je základ, stejně tak dnes existuje zákon, který určuje za jakých podmínek se musí chovat jedáci a taky není třeba úprava podobně nešťastným způsobem, jak to dopadlo. Hlvní problém je, že tyto zákony fungují na tzv. slušné chovatele, ti problémoví stejně zákon nedodrží, pouze tento zákon nutí týrat a možná i zabíjet spoustu drobných stvoření (= čipovat) ty slušné, kteří by ho dodržovali. Na ty neslušné dnes platí jiné zákony, které ošetřují na jedné straně týrání zvířat a na druhé straně chování ohrožující jiné lidi, takže nějaké nesmyslné čipování ničemu nepomáhá.

Zdravím
No zajímavé téma, ale je pravda že úpravu legislativy co se týče chovu jedovatých hadů to chtělo jako sůl, vždy když vidím kdo všechny ty jedáky dneska chová a kdo je na burzach kupuje, tak z toho nemám moc dobrý pocit.
Ale tato pseudovyhláška, kterou ministerstvo vymyslelo je očividně jen prací několika čerstvě dostudovaných byrokratů , kteří nemají o chovu plazů ani páru - , na druhou stranu řešením není ani vyhláška platná tuším že v Polsku, Rakousku a dalších i mimoevropských zemích o zákazu chovu jedovatých hadů soukromými chovateli, která vede jen k větší ilegalitě chovatelů, ale kompromis mezi nimi.
Na novou vyhlášku jsem se původně naivně těšil, že přinese konečně něco rozumného ,- jako třeba zkoumání způsobilosti jednotlivých chovatelů, a nepujde už jen o to jediné ,- ,,zaplať a chovej si co chceš!'', případně ,,neplať a chovej si taky co chceš!'' Bohužel nestalo se tak a naopak, k nevelkému překvapení to co inženýři stvořili má tolik děr jako většina zákonů v naší české byrokracii.Nevím ,ale v původním znění této vyhlášce nedávám velkou budocnost(teda aspon pevně věřím).
Každopádně budu - li mít příležitost, návrh na zrušení tohoto nesmyslu podpořím také. I když nemyslím že to bude mít velký ohlas, ona laická veřejnost těžko bude chápavě přikyvovat chovu jedovatých hadů ,,ve svém okolí'' a nějaké týrání těchto ,,bestií'' je asi taky moc zajímat nebude. Nicméně za pokus to stojí.

Já nevím ke kolika uštknutí s vážnými následky ročně v ČR dochází. Takže o míře nebezpečnosti chovu jedovatých hadů si nedokážu udělat úsudek. Osobně bych se spokojil s dosud platnými zákony. Výběrové odborné komise, složené z čerstvě dostudovaných 25ti letých děvčátek bez vlastního úsudku mě prostě děsí víc než taipan, navíc to zavání elitářstvím a otevírá prostor korupci. Kdo je schopen posoudit schopnosti druhého? Osobně bych pouze zpřísnil "odměnu" za pochybení, tj. za způsobenou újmu na zdraví jiné osoby a věkovou hranici. Moc se mě líbí nyní moderní rčení "Nemyslíš, zaplatíš" a klidně pořádně.

No on je to tak trochu začarovaný kruh. Ale předchozí systém byl a je založen pouze na :, ,,Chceš chovat jedovaté hady tak zaplať''. Ten nový k tomu přidal ještě ono ,,nezaměnitelné označení'' které v případě čipu je na hranici s týráním zvířat. Testování způsobilosti by možná aspon vypadalo jako snaha, nechci živé tvory přirovnávat ke zbraním, ale na držení zbraně jsem musel také dělat testy. Jedovatý plaz může také nešťastnou náhodou ohrozit chovatele nebo někoho z jeho okolí stejně dobře.
Jde spíš o to ošetřit prodej jedovatých hadů, který je v podstatě naprosto neomezený. Když vidím kdo si kolikrát odnaší z burzy malé ,,vegrandisy''(i když to už je zase z části na prodejci)... Nedávno se na mě dokonce obrátil jeden člověk který měl zájem o chov jednoho velmi nebezpečného druhu, který viděl v nejmenované zoo. Myslel to vážně dokonce se ptal na sérum!!! jeho veškeré zkušenosti s plazy byly to že jako dítě navštěvoval tera kroužek!O tom že je k chovu potřeba nějaké povolení ho ani nenapadlo!! kdyby byl tento daný druh snáze sehnatelný věřím že je daná osoba nebo někdo z jeho okolí možná po smrti. A co by ne současný zákon to umožňuje. Nakonec sehnal mládě (C.albolabris), které si donesl z burzy. jestli svůj chov v současné době rozšířil nevím a radši vědět nechci.
,,Zpřísnit odměnu za pochybení'' mi příjde tak trochu typickým českým řešením , kdy se čeká až se něco stane a kolikrát už bývá pozdě.

Chceš chovat jedovaté hady tak zaplať

S tím samozřejmě nesouhlasím, není mě totiž jasné za co člověk vlastně platí, jde pouze o nemorální finanční diskriminaci jeho zájmu. Na druhou stranu bych si dokázal představit předem připravené, neměnné, přesně vypracované a zdůvodněné podmínky, kdy lze chovat určitý druh, podle svobodné vůle každého občana i kdyby to měla být lochnesská Nessy. Hlavně ne komise určující zda někdo může a někdo nemůže podle momentálního názoru a nálady kontrolujících.
Prevence všeobecně je podle mě nebezpečnější než jakékoliv zvíře, omezuje totiž výrazně osobní svobodu lidí s odlišnými názory. Pokud by jsme chtěli formou prevence eliminovat všechna možná potencionální nebezpečí, která mohou člověka v životě potkat, nemohli bychom dělat vůbec nic a v konečném důsledku by to mohlo vypadat docela katastroficky. Pokud to silně přeženu, je teoreticky možné, že nějaký koumák zjistí, že hromadní vrahové vykazují podle statistik sklon k výšce nad 180cm, mají blond vlasy, modré oči s kterými mrkají o 50% méně než normální lidé a je tedy nutné v rámci prevence takové jedince pozavírat ještě dřív než cokoli udělají. Uznávám že příklad je dost ulítlej ale i k tomu prevence může teoreticky dospět. Není nad osobní svobodu jedince a právo naložit ze svým životem a volným časem podle úvahy každého, samozřejmě za předpokladu, že svou činností prokazatelně nepoškozuje jiného, pokud ano, přísný trest je myslím na místě.

Povinnost registrace za minimální paušální poplatek (nějaký ten kolek na pana úředníka), nezaměnitelné označení má 99% hadů (plazů obecně) na sobě (štítky na hlavě, atypické šupiny a štítky, skvrnění a pod.), takže v naprosté většině by stačila kvalitní fotografie. To by bohatě stačilo, jenže to je zřejmě moc jednoduché a logické. Podmínky pro držení jedáků už existovaly (samostatná uzamykatelné místnost, zamykání terárií aj.). Tresty za uštknutí jiné osoby v případě úniku jedáka jsou zakotveny v trestním zákoníku (ublížení na zdraví z nedbalosti..., obecné ohrožení... atd.). Takže myslím, že to, co vzniklo bylo celkem zbytečné, akorát se ulevilo chovatelům leguánů a hroznýšů, což tito jistě ocení, ale chovatelé jedáků jsou na tom bití...
Rozhodně je třeba podpořit aktivity proti nesmyslným zákonům.

P.S.: Řekl někdo tvůrcům zákona, že spousta druhů jedáků se líhne a rodí menší než 30 cm a jsou už od narození nebezpeční... a největší pravděpodobnost úniku je právě u čerstvě narozených prcků, předpokládám, že v dalším kole nastane povinná sterilizace...:-/

To je bohužel problém. Lidé budou stále podléhat příslibu čehokoliv zadarmo bez ohledu na následky a aniž by si uvědomili, že hlavní přerozdělovatel musí někde někoho nejdřív okrást aby mohl něco zadarmo rozdávat, nazývají to všelijak, třeba sociální spravedlnost. Konečný výsledek takového vzájemného legálního okrádání přehlížejí, nebo na něj nedohlédnou, ačkoliv je všude po světě zřejmý.
Jeden z příkladů je třeba ten, že němečtí důchodci, aby ušetřili, tak si staví nebo kupují na důchod domečky ve Španělsku na rozdíl od našich důchodců, kteří splachují záchod jednou denně aby ušetřili za vodu.

Když bych se měl vrátit taky k původnímu tématu, a čtu tady v příspěvcích představy o zpřísnění podmínek pro získání povolení k jejich chovu dle nějakého posuzování schopností zájemce, jímá mi z toho hrůza :-?!
Všech kteří si myslí, že by to tak mělo být, bych se jen zeptal:
Kdo by se měl toho ujmout? ... kdo by měl být tím arbitrem který by měl rozhodovat?... kdo je a kdo není schopen chovat tato nebezpečná zvířata?
Ti současní úředníci z KVS ?
...Bohužel ti nejschopnější (ať se to někomu líbí, či né) jsou mezi náma = CHOVATELI. Vždyť kdo jiný může zhodnotit chovné podmínky, než úspěšný chovatel který tato zvířata chová a odchovává po delší dobu. Ikdyž si neumím představit že by kontroloval chovatel - chovatele (kde jinde by se už dal hledat střet zájmů)! Obráceně nezlobte se na mě, ale mě až skoro uráží, když chovám hady určitého jedovatého druhu už X let, opakovaně je i rozmnožím (což doložím dokumentací), a měl bych nyní někomu dokazovat že jsem schopen se o ně postarat.
Celé současné dění je dle mojeho názoru důsledek toho, že v chovatelské veřejnosti absolutně chybí jakási pozitivní prezentace chovu nebezpečných (jedovatých) zvířat. Chov jedáků se někdy zbytečně moc tabuizuje, tím ale nechci říct že by se možná rizika měla nějak zlehčovat.
Každý kdo trošku začíná koketovat s myšlenkou, že by začal chovat jedovaté hady, a chce se tady na forech poradit, je okamžitě od svého záměru odrazován a tak donucen (pokud je už opravdu rozhodnut), hned odpočátku improvizovat. A možná díky tomu zbytečně opakovat tytéž stále stejné chyby.
Absolutně souhlasím s názory KHora: Vážím si stále současných svobod, a nechci se dočkat časů, kdy nám bude nalinkovanej život.
Současné zákony jsou dle mého názoru už dost přísné, ale protože se odpočátku nevytváří důvěra a jakási spolupráce mezi kontrolory (určenými legislativní normou - veterináři z KVS) a kontrolovanými (chovateli), je v současnosti poměrně velké procento nebezpečných zvířat chováno ilegálně.
A pokud se začne vymáhat tenhle legislativní zmetek ohledně čipování, utečou další chovatelé do ilegality.
Nejhorší na tom je, že tyhle normy postihují především poctivce,
...a obráceně už jsem slyšel od jednoho ,,chovatele" i tenhle názor (který mi děsí) :-?: cit. ,,pokud zvíře chovám načerno a uteče mi, nikdo mi nikdy nedokáže že tohle zvíře bylo moje!" = co na to říct :-(
PS: Jen si tak představuju: Jestli všechny zákony, které vypadnou z poslanecké sněmovny mají srovnatelnou úroveň, tak to potěš pr.el. Pak už se nedivím že doktoři, zemědělci, učitelé atd.- všichni tolik řvou.

Že jsem vůbec něco psal:-)
Abych to uvedl na pravou míru, (i když už to asi víc nejde) pokusím se, jedáky chovám taky. A žádné představy kdo by se toho měl ujmout a kdo by měl způsobilost hodnotit jsem neměl:) Myslel jsem že by to aspon vypadalo jako snaha ze strany ministerstva.(Na druhou stranu jak se ukázalo ,tak nejlepší by bylo, kdyby raději už nic nevymýšleli). Ono ,pokud si někdo představil že se Vás uředníci na Veterinární správě budou vyptávat na věci o kterých nemají ani páru, kvůli tomu aby zjistili zda jste schopni se postarat o takové zvíře - nedivím se tomu zděšení.:-)
Čili jsem pro změnu legislativy co se týká držení zvířat vyžadujících zvláštní péči.
Nelíbí se mi stávající systém, kdy nejdůležitější resp.jedinou důležitou skutečností celého přihlášení chovu ,podle staré vyhlášky ještě ,,nebezpečných živočichů'' - je placení nesmyslného poplatku!...Nic jiného nikoho nezajímá, čili kdyby si tato zvířata donesl domů totální magor u nějž je logicky větší riziko ohrožení sebe nebo svého okolí, tak je to jedno hlavně že zaplatil. Nedovedu si tento přístup představit například, kdyby se těmto individuím, u nás vydávali řidičské průkazy, zbrojní pasy atp.(někdy mám pocit že i to se stává) i když je to dost těžce srovnatelné.Nechápu nýnější systém a děsí mě skutečnost kdo všechny tato zvířata chová...

Nic ve zlém :)),
ale držím se zásady že pokud už má někdo něco kontrolovat (popř.z něčeho zkoušet), musí tomu alespoň trošku rozumět! Tečka.
A obráceně, ze statistik jasně vyplývá že chovatelé nebezpečných zvířat v Čechách jsou v poměru kolik a jak nebezpečná zvířata se tu chovají(viz. ib0804.pdf = v roce 2007 registrováno na KVS na 10481 nebezpečných zvířat !!!, a kolik jich je ještě načerno???), a kolik je tu malérů s nějakým tím uštknutím, poměrně hodně zodpovědní chovatelé.
V utajení nějakého opravdu velkýho průšvihu moc nevěřím = tv.NOVA, Prima, popř.bulvár typu Blesk by to patřičně rozmázli.
Takže vůbec nevěřím, že současná zvýšená snaha o obecnou kontrolu nad těmato zvířaty a jejich chovateli je vedena nějakým šlechetným úmyslem ochránit veřejnost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...